Interview met Arlette Hesselink, projectleider BiBoZ en docentonderzoeker van het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg, de bacheloropleiding Fysiotherapie en de master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg van de faculteit Gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden
‘Gezond leven is primair de verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar niet iedereen is in staat om gezond gedrag zelfstandig te initiëren en vol te houden. Ondanks de inspanningen van zorgprofessionals, zoals de fysiotherapeut, praktijkondersteuner en beweegconsulent, wordt ingeschat dat meer dan de helft van de cliënten binnen een jaar terugvalt in ongezond beweeggedrag.’ Dit is te lezen op de website van Hogeschool Leiden als intro voor het BiBoZ-project dat in 2019 van start is gegaan.
Voor dit project is ook de deskundigheid en hulp ingeroepen van zowel Innovatie Platform Fysiotherapie als Zorg1. Projectleider Arlette Hesselink ziet met name in het vervolgtraject van haar onderzoek een grote rol weggelegd voor deze platforms.
BiBoZ-methodiek klaar voor de dagelijkse praktijk fysiotherapie
“In 2019 zijn wij gestart met het BiBoZ-project. Die afkorting staat voor Beweging ondersteuning Zorgprofessionals. Binnen ons lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg, in samenwerking met De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam, hebben wij ons twee jaar lang bezig gehouden met de vraag: Hoe zorg je dat cliënten na afloop van een zorgtraject duurzaam gezond blijven bewegen? Wij hebben in co-creatie met professionals, cliënten en studenten een methodiek ontwikkeld waarmee zorgprofessionals, tijdens een consult, hun cliënten op maat kunnen ondersteunen in het bereiken van duurzaam gezond beweeggedrag. Op dit moment is de BiBoZ-methode theoretisch goed onderbouwd en uitgeprobeerd in de praktijk. Het vervolg is BiBoZ-DPF, waarbij DPF staat voor Dagelijkse Praktijk Fysiotherapie.”
“Zorg1 en IPF leggen extra gewicht in de schaal bij subsidieaanvraag BiBoZ-DPF project”
Zorg1 en IPF zorgen voor extra gewicht in de schaal bij subsidieaanvraag
Wij hadden Zorg1 en IPF al benaderd met de vraag of ze met ons wilden samenwerken om dit project zo goed mogelijk te kunnen implementeren in de fysiotherapiepraktijk. In meerdere projecten werken we met praktijken die aangesloten zijn bij Zorg1 en het IPF is ook nauw betrokken bij onze hogeschool en geeft les aan onze masterstudenten. Beide organisaties waren direct zeer enthousiast over het BiBoZ-project. We hebben nu gezamenlijk een subsidieaanvraag ingediend (RAAK-mkb) om de methode klaar te maken voor gebruik in de dagelijkse praktijk. Omdat zowel Zorg1 als IPF als platform best wel wat gewicht in de schaal leggen, maken we een goed kans dat we de subsidie krijgen. Dan hoop ik dat we in december dit jaar van start kunnen met BiBoZ-DPF, waarin de methode geïntegreerd kan worden in zowel de behandelroutine van de eerstelijns fysiotherapiepraktijk als in de administratieve routine.”
Een plus-plus-samenwerking
“Ik ben als projectleider BiBoZ heel blij met onze partners Zorg1 en IPF. Voorafgaand aan ons onderzoek wilden we eerst een kleinschalig onderzoek doen om te kijken wat vinden de cliënten er nou van als de fysiotherapeut zich gaat bemoeien met hun beweging buiten de praktijk. Het kan best wel zijn dat cliënten er helemaal niet op zitten te wachten. We wilden dit op korte termijn onderzoeken en daarvoor hadden we mensen nodig die daaraan mee konden werken. Die vraag hebben we bij Zorg1 neergelegd en dat werd direct door hen opgepakt. Ze zeggen gelijk: we gaan voor jullie op zoek en we denken met jullie mee.
Ze geven direct antwoord op onze vragen en ze hebben ons geholpen beslissingen te maken in de aanvraag. Het IPF gaat ons helpen om alle verworven kennis omtrent de methodiek en het onderzoek verder te verspreiden. Kortom, het is een plus-plus-samenwerking.”
Zorg1 vergoedingenmodel past bij BiBoZ-methodiek
“De BiBoZ methode wordt gefaseerd geïmplementeerd in zes praktijken onder begeleiding van de onderzoekers. Zorg1 heeft drie fysiotherapiepraktijken bereid gevonden om mee te werken. Onze methodiek sluit heel goed aan bij het vergoedingenmodel van het programmawerken van Zorg1 en ons gezamenlijk streven om mensen zo snel mogelijk in hun eigen omgeving te laten bewegen. Met de praktijken en de cliënten gaan we intensief kijken naar wat er nodig is. Dat doen we vanuit ontwerpgericht en actieonderzoek. Het eindproduct van ons project is een generieke BiBoZ methodiek inclusief een implementatiestrategie die praktijkgericht beschreven, theoretisch onderbouwd en geëvalueerd is en die nauw aansluit bij de dagelijkse praktijkvoering van de eerstelijns fysiotherapie.”
“Met IPF kunnen we al onze verworven kennis doorzetten”
“Samen met het IPF gaan we ervoor zorgen dat alle fysiotherapiepraktijken in Nederland van dit project afweten. Wij zijn blij met de kennis die het IPF heeft en voor ons is het ook van belang om alle kennis, alles wat we leren, te kunnen doorzetten naar de praktijken. We zijn van plan om eens in de vier maanden via de nieuwsbrief van het IPF vanuit het project verslag te doen. In de laatste maanden van het project wordt de BiBoZ-methode via het IPF beschikbaar gemaakt voor alle fysiotherapiepraktijken in Nederland.”
Beweegzorg zit op de grens van zorg en preventie
“Beweegzorg wordt steeds belangrijker. Mensen blijven langer thuiswonen en de druk op de zorg wordt steeds groter. Het is belangrijk dat mensen zelf weten hoe ze gezond kunnen blijven en hun klachten kunnen aanpakken of verminderen. Het is belangrijk dat de zorgprofessionals zich meer op die grens van zorg en preventie gaan richten. Hoe ga je dat doen als fysiotherapeut en welke rol heb je daarin? We hopen met dit project een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een goede beweegzorg, die naadloos aansluit bij de dagelijkse praktijkvoering van de fysiotherapeut.”
Wil je meer weten over het verloop van het project? Of er actief onderdeel van uitmaken? Als IPF partner kun je in de matchmaking omgeving actief deelnemen aan het project.
Meer informatie over het BiBoZ project: klik hier