Fysiotherapie Galecop in Nieuwegein is onder leiding van praktijkeigenaar Ron van Leeuwen, uitgegroeid tot een wijkgericht `Zorg- en Buurtplein’. “Ik wilde in mijn wijk een ‘uitwisselstation’ creëren op het gebied van gezondheid, welzijn en vitaliteit. Dat is met de bouw van de Galecopperboog, een centraal gebouw midden in het wijkhart, gelukt!”
Definitie kwaliteit binnen de zorg/fysiotherapie
“Kwaliteit kun je vanuit verschillende perspectieven bekijken. Dat je organisatieprocessen goed op orde zijn, valt voor mij onder kwaliteit. Dat mijn therapeuten vakinhoudelijk goed op de hoogte zijn, valt ook onder kwaliteit. Echter, wat mij betreft is degene die de zorg ontvangt degene die vooral hoort te bepalen wat kwaliteit is.”
“Als je een gezond bedrijf hebt in de fysiotherapie, dan zie je dit aan de getallen instroom vs. uitstroom. Ik ga er vanuit dat dit komt doordat je goede zorg levert en vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd. Het hele PLUS traject zegt niet zoveel over de geleverde kwaliteit vanuit de fysiotherapie. Dat gezegd hebbende, zijn wij zelf ook een PLUS praktijk. Wij hebben praktisch gekeken naar de voor- en nadelen van het PLUS traject en daar onze keuze op gebaseerd.”
Kwaliteit binnen Fysiotherapie Galecop: integrale samenwerking:
Het aanpakken van bredere gezondheidsthema’s, zoals overgewicht, vraagt een integrale en intersectorale benadering. De gezondheidszorg zal moeten samenwerken met andere partners; in Nieuwegein heb ik zitting in het Lijfstyle-netwerk. Het Lijfstyle-netwerk Nieuwegein is een intersectoraal samenwerkingsverband met de welzijnsorganisatie MOvactor, GGD regio in Utrecht, de vijf Nieuwegeinse gezondheidscentra (SGHC), theater De Kom en bibliotheek De Tweede Verdieping, sportorganisatie Verbindion en de gemeente Nieuwegein. Lijfstyle is ontstaan vanuit de overtuiging dat elke organisatie vanuit eigen kwaliteiten en talenten bijdraagt aan een gezamenlijk doel voor Nieuwegein: een gelukkige en gezonde stad. De ambities en de visie op gezondheid van Fysiotherapie Galecop sluiten nauw aan op die van het Lijfstyle-netwerk en de samenwerkende gezondheidscentra.
Definitie innovatie binnen de fysiotherapie/zorg
“Voor mij ben je innovatief bezig als je iets doet waar een ander niet aan heeft gedacht en dat je kunt zeggen dat “wat ik nu doe heeft echt waarde en impact voor een geselecteerde doelgroep”. De ideeën moeten dus aansluiten bij wat mensen willen! Als een collega bij mij komt met een nieuw idee, stel ik altijd eerst een aantal kritische vragen. Dit is natuurlijk ook voortgekomen uit ervaring. Ik zie zo vaak dat er heel veel geld wordt gestoken in weer één of ander ‘innovatief’ product. Dat er een prijskaartje hangt aan een product en de verplichte cursussen, wordt vaak niet bij stilgestaan. Ik stel dan kritische vragen als: Voor wie is het product interessant? Heb je onderzoek gedaan naar de doelgroep of er behoefte is aan het product? Hoe bepaal je de waarde van het product? Wat belangrijk is, is dat je beslissingen neemt op basis van interesse en vraag van de doelgroep. Kijk bij innovaties eerst naar de aansluiting op je missie, visie en ambities en zet dan een plan op.”
Innovatie in de wijk Galecop
“Toen ik in Galecop ging wonen, was het nog een vinexwijk waar allemaal jonge gezinnen op afkwamen. Inmiddels is de wijk steeds meer aan het vergrijzen. De faciliteiten binnen de wijk waren hier niet op ingesteld. Een belangrijk vraagstuk voor mij was dan ook: waar kunnen mensen die behoefte hebben aan sociale interactie nu terecht? Ik wilde in de wijk een ‘uitwisselstation’ creëren op het gebied van gezondheid, welzijn en vitaliteit.”
“Ons doel is om mensgericht naar de wijk te kijken en initiatieven op te zetten samen met mensen en organisaties uit de buurt.”
“Samen met twee huisartsen hebben wij de ‘wijkgerichte zorg’ gerealiseerd met de aankoop van de Galecopperboog, een centraal gebouw midden in het wijkhart. Dit is geen traditioneel gezondheidscentrum, maar een centrum waar het ‘Buurtplein’ centraal staat. Hier kunnen mensen altijd terecht en heeft een hele belangrijke sociale functie in de wijk. De bewoners zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de realisatie, net als gemeente en andere partners. De insteek bij de oprichting van het Buurtplein is: wat heeft iemand daadwerkelijk nodig op het gebied van gezondheid en welzijn. Ik werk zelf in de wijk Galecop in Nieuwegein en geef om mijn wijk en de mensen die er wonen. Voor mij is kwaliteit dan ook het inzichtelijk brengen van wat de wijk met zijn inwoners nodig heeft. Dit gaat veel verder dan alleen fysiotherapeutische zorg.”
“Het bouwen en verbinden als doel een sterke gemeenschap te creëren is daarbij noodzaak en past binnen de ambities van het Zorg- en Buurtplein..”
“Ik heb daarbij ook sterk gekeken naar het ABCD (Asset Based Community Development) aanpak. Deze aanpak gaat over gemeenschapsvorming in buurten. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk zelfsturing van lokale gemeenschappen, want ABCD gaat ervan uit dat gemeenschappen/buurten in staat zijn om de meeste problemen en vragen zelf op te lossen waarmee ze geconfronteerd worden. Als ze tenminste de kans krijgen om hun vermogens optimaal te benutten, de ruimte krijgen en niet in de weg worden gezeten door ambities en programma’s van instanties. De focus ligt hierbij niet op het labelen van mensen en groepen in ziekte gezondheid, maar wat mensen zelf kunnen en wat ze als gemeenschap voor elkaar kunnen krijgen. Het Zorg- en Buurtplein biedt een plaats en mogelijkheid om talenten en vermogens van mensen uit te wisselen. Het bouwen en verbinden met als doel een sterke gemeenschap te creëren is daarbij noodzaak en past binnen de ambities van het Zorg- en Buurtplein.”
Social Prescription
“Vanuit de traditionele zorg worden bij bepaalde klachten vaak medicijnen voorgeschreven. Binnen ons Zorgplein wordt er door de huisartsen doorverwezen naar een welzijnscoach die bij ons in het gebouw zit. We kijken naar wat iemand echt nodig heeft we omarmen het gedachtegoed van positieve gezondheid. We proberen daarbij te kijken wat iemand daadwerkelijk nodig heeft door het voeren van een gesprek: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Het aanbieden van interventie die niet zorggerelateerd is, staat voorop: social prescription. Vanuit Nieuwegein zijn hiervoor onder andere Welzijn op Recept, Kunst op Recept en Bewegen op Recept ontwikkeld.”
“De wijkgerichte zorg, gaat veel verder dan alleen samenwerkingen met andere zorgverleners. Zo hebben wij ook contacten met de winkeliersvereniging, sportverenigingen en andere partners. Bij de wijkgerichte zorg staat burgerparticipatie bovenaan de lijst. Wat is de waardecreatie voor de burgers? Zo organiseren wij één keer per week een buurtlunch. Doelstelling is niet het eten maar de ontmoeting met andere buurtbewoners. Een buurtbewoner heeft bijvoorbeeld recent haar partner verloren, zij vindt heel veel steun bij deze wekelijkse buurtlunches. Dit wordt georganiseerd door het Buurtplein en de vrijwilligers.
“Als de ‘why’ heel dicht bij je hart zit dan gaat het vanzelf. Als je gepusht wordt om naar de ‘why’ te komen, dan werkt het niet.”
Stip op de horizon
“Ik vind het geweldig om te zien dat wij als wijk zoiets unieks hebben bewerkstelligd. Als ik kijk naar de stip op de horizon, dan zou ik ook nog graag binnen het centrum een rol willen vervullen om de problemen binnen ziekenhuizen op te vangen. Dat wij mensen die herstellende zijn en wonen in de wijk Galecop hier ook een plaats kunnen aanbieden om te revalideren. Ik ben ervan overtuigd dat het in een veilige omgeving met vertrouwde mensen uit je eigen buurt veel sneller gaat door de sociale interacties. Als je herstellende bent, is het fijn om met mensen te zijn die niet ziek zijn.”
“Netwerken gaat om: binden, verbinden en dan pas het doel definiëren.”
Lessons learned
“Mijn belangrijkste lessons learned in de afgelopen 12 jaar zijn: Geduld, geduld, geduld! Als je mensen mee wilt krijgen in jouw ideeën, gooi dan niet gelijk je eigen agenda op tafel. Wat weet je over de persoon met wie je aan tafel zit? Leer mensen beter kennen, dan kom je ook achter hun drijfveren. Op deze manier weet je ook waarom je interessant kunt zijn voor elkaar.”
“Wat ook een belangrijke les is, is dat je goed op de hoogte moet zijn van de maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Bij mij werkten bepaalde ideeën vijf jaar geleden nog niet die nu wel werken. De tijdgeest moet er klaar voor zijn. Je moet voelen wanneer je gas moet geven of nog in moet houden.
Zorg dan ook dat je prioriteiten stelt en keuzes maakt waar je wel/niet of gedeeltelijk instapt. Een grote valkuil is om te snel in iets nieuws te stappen door enthousiaste verhalen zonder er gedegen over na te denken. Zorg dat je een idee projectmatig aanpakt.”
Goed netwerk is essentieel
“Het wiel uitvinden is niet eenvoudig. Je hebt echt mensen om je heen nodig die je inspireren, motiveren en die in je geloven. Ik geloof in het IPF omdat je hiermee elkaar kunt helpen van je eigen ‘lessons learned’. Mijn ervaringen als ondernemers in de zorg deel ik graag met anderen. Ik zie het IPF als een leergemeenschap waar kenniscirculatie centraal staat. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld heel veel gehad aan de gesprekken met Jan Joost Meijs, onder andere initiatiefnemer van Bewegen op Recept en Welzijn op Recept.”
“Zonder goed netwerk lukt het niet om een idee succesvol te implementeren!”