Marleen Jansen, sectorspecialist Rabobank aan het woord
Rabobank ziet een belangrijke partner in het IPF als het gaat om het verder brengen en opschalen van innoverende initiatieven. Marleen Jansen, sectorspecialist gezondheidszorg en innovatie bij de Rabobank, geeft advies over strategische vraagstukken in de gezondheidszorg die spelen bij de medisch vrije beroepen. Marleen: “We zien dat er veel innovatie in de gezondheidszorg wordt geïnitieerd en dat is belangrijk om de transitie in de zorg te bevorderen. Het verder brengen van deze innoverende initiatieven en de opschaling daarvan is vaak nog een uitdaging. Met het IPF kunnen we ideeën verder uitrollen. Dit is hoognodig. Er is een grote zorg over de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg. We geven nu met elkaar ruim 100 miljard per jaar er aan uit. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Hoe kunnen we met elkaar de gezondheidszorg anders gaan organiseren?”
Focus moet komen te liggen op preventie
“We zijn in contact gekomen met het IPF door ons onderzoek van vorig jaar dat wij in samenwerking met de Vereniging Arts en Leefstijl hebben verricht. Daar heeft het KNGF als discussiepartner aan meegedaan en zij hebben ons in contact gebracht met het IPF. Uit ons onderzoek is naar voren gekomen dat, als we de zorg toekomstbestendig willen maken, de focus moet komen te liggen op preventie. Er dient meer aandacht te komen voor leefstijladvisering. Daar speelt de fysiotherapeut een hele grote en belangrijke rol in. Ook de fysiotherapiebranche zelf is aan het veranderen. Zo stijgt het aantal aanbieders waardoor fysiotherapeuten moeten nadenken over hun marketing en de manier waarop ze zich onderscheiden. We hebben het eerste kwartaal van 2021 een artikel gepubliceerd over de toekomst van fysiotherapie met als titel ‘Voorkomen is beter dan genezen’, waarin wij onze visie geven op de ontwikkelingen in de branche.”
Rabobank ondersteunt met raad en daad en door verbinden
“Als Rabobank zien we dat de gezondheidszorg in Nederland van hoog niveau is. Er bestaat een hoge kwaliteit en een goede toegankelijkheid. Mensen kunnen makkelijk naar de huisarts, apotheek of fysiotherapeut, zowel qua afstand als veelal qua financiën. Maar er is een grote zorg over de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg. We geven daar nu met elkaar ruim 100 miljard per jaar aan uit. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer. We moeten kijken of we met elkaar de gezondheidszorg kunnen transformeren, dat we het met elkaar anders kunnen gaan organiseren. En dus ook kijken hoe we meer aandacht aan preventie kunnen geven.”
“Als Rabobank willen wij de randvoorwaarden voor transformatie bevorderen. Niet alleen met een bancaire financiering. Als coöperatie en grootste hypotheekgever van Nederland zien wij voor onszelf een rol weggelegd om samenwerkingen te zoeken die de leefbaarheid in de regio optimaliseren. Bijvoorbeeld het project ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Door verbindingen te leggen met bijvoorbeeld groente- en fruitbedrijven, de ICT bedrijven, de lokale overheid en opleidingen. Die rol willen wij nadrukkelijk oppakken. We ondersteunen het platform, niet alleen financieel maar ook met raad en daad.”
Meekijkconsult wordt veel te weinig ingezet
“IPF en Rabobank zijn nu een plan aan het uitwerken om het meekijkconsult op de kaart te zetten. Uit het eerder genoemde onderzoek hebben we geconstateerd dat het meekijkconsult tussen huisartsen en fysiotherapeuten veel te weinig wordt gebruikt. Zo’n meekijkconsult blijkt heel goed te werken bij bijvoorbeeld lage rugklachten maar ook als er een ander beweegprobleem is. Een huisarts is tenslotte geen specialist op het gebied van bewegen, dat is een fysiotherapeut wel. Als dat gestimuleerd kan worden door bijvoorbeeld één meekijkconsult per maand te organiseren door huisarts en fysiotherapeut en daar de patiënt op te attenderen, dan zijn alle partijen geholpen. De fysiotherapeut heeft instroom van patiënten, de huisarts wordt ontlast en de patiënt is gebaat bij een specialistisch consult. De zorgverzekeraar stimuleert dat door zo’n meekijkconsult te faciliteren. Het is dus een bestaande financieringsstructuur die dus nog te weinig wordt gebruikt. Dit gaan we de komende periode met het IPF verder uitwerken om er een vervolg aan te kunnen geven. En we zullen samen met het IPF er meer bekendheid aan gaan geven binnen de fysiotherapiebranche. Ook het KNGF heeft het voor 2022 als speerpunt in haar beleid opgenomen.”
Samenwerking met IPF
“Onze samenwerking met IPF verloopt heel prettig. We zijn gezamenlijk aan het inventariseren hoe we de fysiotherapeut het beste kunnen helpen en bereiken. Het IPF kan de fysiobranche informeren maar nog belangrijker ze kunnen de branchegroep stimuleren om de volgende stap te zetten en ook om met elkaar de dialoog aan te gaan hoe dat dan moet. Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar met elkaar weet je het wel beter.”
De Rabobank werkt samen met de KNGF, Vereniging Arts en Leefstijl, Stichting Student en Leefstijl, Innovatie Platform Fysiotherapie en het Institute for Positive Health.
Lees het artikel “Rabobank en Vereniging Arts & Leefstijl: meer focus op preventie en leefstijladvisering in het zorgsysteem”
https://www.rabobank.nl/kennis/d011100381-leefstijladvisering-in-de-praktijk-wie-betaalt-de-rekening
Lees hier het artikel “Toekomst fysiotherapie: Voorkomen is beter dan genezen”