Interview met Gerard Boschman, directeur Intramed
Aan alle kanten wordt geroepen dat je als fysiotherapie-organisatie moet innoveren om bestaansrecht te behouden. Leuk, maar hoe doe je dat? Je kunt allemaal mooie ideeën hebben, alleen de praktijk wijst vaak uit, dat het lastig is om het tot uitvoer te brengen. Voor innovatieve ideeën is wetenschappelijk onderzoek, draagvlak en geld nodig. Iets wat in je eentje moeilijk te realiseren is. Door krachten te bundelen, kun je veel meer bereiken dan alleen. Dat hebben we al kunnen aantonen met meerdere mooie projecten waar het IPF aan heeft bijgedragen of heeft gefaciliteerd. Een partner die ons daarin al jarenlang trouw ondersteunt, is Intramed. Gerard Boschman, directeur Intramed, vertelt in dit interview waarom hij zo’n groot voorstander is van het IPF.
Waarom zijn jullie partner van IPF?
Gerard: “Intramed levert al 25 jaar EPD software voor de zorg. Hier waren wij toen heel vooruitstrevend in. Ik heb altijd gekeken hoe we middels innovatie de fysiotherapie verder kunnen brengen. Wij omarmen dan ook het IPF al vanaf de start. We hebben beiden een sterke overtuiging dat innovatie noodzakelijk is voor de toekomst van de fysiotherapie en de zorg in het algemeen.”
“Wij zien alleen in de praktijk dat innovatie in de zorg niet goed van de grond komt. Dat is niet omdat het ontbreekt aan intrinsieke motivatie of technische mogelijkheden. Dat is er allemaal. Er staan twee andere factoren in de weg.
- De praktische toepasbaarheid, de hoe-vraag: Hoe kan innovatie daadwerkelijk op de werkvloer praktisch in gebruik genomen worden?
- De ‘funding’: De financiering van de zorg in Nederland is in kolommen georganiseerd. De huisartsenzorg, de ziekenhuiszorg, de apothekers, de fysiotherapeut, alles wordt apart gefinancierd. Er is relatief weinig aandacht om financiering over de schotten heen te organiseren.Terwijl er wel heel veel behoefte aan is om zorg over de schotten heen te organiseren.”
“Bij innoveren hoort ook mislukken. Daar is financiële ruimte voor nodig. Die hebben fysiotherapeuten niet.”
IPF brengt mensen, middelen en systemen samen
“Er is veel behoefte aan verbinding. Om innovatie echt van de grond te krijgen, heb je een platform nodig die mensen, middelen en systemen samen weet te brengen. IPF faciliteert hierin. Het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden, het moet alleen een podium krijgen, zodat er o.a. funding, maar ook wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling kan plaatsvinden.”
“Digitalisering kan heel veel innovaties tot leven brengen.”
Wat is jouw visie op de fysiotherapiepraktijk van de toekomst?
“In mijn visie is het van belang dat de fysiotherapeut, als zorgprofessional en specialist in de beweegzorg, zijn toegevoegde waarde aan de hele zorgketen aantoonbaar maakt. Dat moet je volgens mij ten volle uitnutten. Curatieve behandelingen zullen altijd blijven bestaan, maar daarnaast wordt begeleiden op preventie steeds belangrijker. Daarin kunnen fysiotherapeuten een serieuze ketenpartner zijn. Ze moeten niet alleen verantwoording afleggen aan de zorgverzekeraars, maar aan de hele ‘wereld’. Durf transparant te zijn en deel alle data en reviews. Ook met patiënten, want die willen dit ook weten. Laat je daarin faciliteren door de digitale mogelijkheden die er al zijn, zoals MijnZorgApp en Intramed omgeving.
“Vanuit de markt wordt de roep om digitale zorg alleen maar groter. Wij willen als burger meer digitaal. Maar niet alleen vanuit de markt, ook vanuit de overheid wordt er op aangestuurd dat we meer moeten digitaliseren in de zorg om de zorg betaalbaar te houden. Er is grote behoefte aan initiatieven op dit gebied. Hoe meer hoe beter. Vanuit Intramed willen we dit ondersteunen en zo veel mogelijk belemmerende factoren wegnemen. Vanuit deze hoedanigheid zoeken we ook de samenwerking op met IPF. Digitalisering kan heel veel innovaties tot leven brengen.”
“Het is fijn dat we wetenschappelijk inzicht naast ons eigen inzicht kunnen leggen”
Op welke manier werkt Intramed samen met IPF?
Onze samenwerking met IPF is gebaseerd op een tweerichtingsverkeer. Wij brengen kennis en krijgen er op onze beurt kennis voor terug. Wij hebben projecten waar wij potentie in zien, ondergebracht bij IPF. Op deze manier kan er meer onderzoek plaatsvinden, voordat het op de markt gebracht wordt. Zo heeft het IPF ook Hogeschool Utrecht als partner. Het is fijn dat we wetenschappelijk inzicht naast ons eigen inzicht kunnen leggen. De kracht van Intramed is vooral dat we vanuit de wetenschap, innovaties ook echt in de markt kunnen implementeren. Dat het dus praktisch uitvoerbaar wordt gemaakt.”
MijnZorgApp een sterk innovatief voorbeeld
“Een goed voorbeeld is het gebruik van MijnZorgApp. Veel fysiotherapeuten werken er actief mee, wat ertoe heeft geleid dat de app inmiddels door 1,4 miljoen Nederlanders wordt gebruikt. Functioneel kan er een heleboel mee, maar we zien dat de app bij praktijken verschillend wordt ingezet en dat lang niet alle functionaliteiten worden gebruikt. Wij vragen ons af waarom dat zo is. Welke belemmeringen zitten daar? Wat moeten wij doen om die belemmeringen weg te nemen? De innovatie wordt tegengehouden omdat het bij de fysiotherapeut ontbreekt aan tijd en ruimte om op zoek te gaan naar wat de patiënt precies wil. Hier zoeken wij dan bijvoorbeeld de samenwerking met IPF op, om hier meer onderzoek naar te verrichten.”
BiBoZ-project
“Het IPF heeft op haar beurt onze hulp ingeroepen bij het BiBoZ project van de Hogeschool Leiden. Dit project houdt zich bezig met de vraag: ‘Hoe gaan we preventie binnen de zorg neerzetten?’. Hogeschool Leiden heeft hiervoor een methodiek ontwikkeld om fysiotherapeuten te ondersteunen bij het stimuleren van duurzaam gezond beweeggedrag bij hun patiënten. De volgende stap is om samen met het werkveld een implementatiestrategie voor deze methode te ontwikkelen, te implementeren en evalueren. IPF gaat daarvoor bij een deel van de BiBoZ deelnemers de IPF test afnemen. Door het invullen van de test ontstaat een 360 graden feedback indruk van de innovatiekracht van de organisatie. Wij hebben in ons EPD een digitale omgeving gebouwd zodat het in de praktijk gemonitord kan worden. Op het moment dat een fysiotherapiepraktijk het beweegprogramma aanbiedt aan zijn patiënten, dan wil je dit kunnen monitoren en onderzoeken of het daadwerkelijk het gewenste effect oplevert. In 2024 moeten er lessons learned uit getrokken kunnen worden.”
Wil je ook innovatieve projecten omarmen in je fysiopraktijk?
Ben je benieuwd of jouw fysiotherapie organisatie voor het IPF in aanmerking komt? Doe de gratis mini test. Het beantwoorden van zes meerkeuzevragen levert een advies op dat aangeeft of een IPF partnership op dit moment reëel is, of wellicht in de nabije toekomst mogelijk is.