Bas Bonhof, directeur fysiotherapie en wijkverpleging bij Zorggroep Almere
Bij Zorggroep Almere is innovatie een continu proces. Zorggroep Almere bestaat uit achttien gezondheidscentra, bestaande uit onder andere huisarts- en fysiotherapiepraktijken en apotheken. De centra liggen verspreid over de verschillende wijken van de stad. Daarnaast heeft Zorggroep Almere acht woonzorgcentra voor intramurale ouderenzorg en een revalidatiecentrum. Bij Zorggroep Almere werken bijna honderd fysiotherapeuten en daarmee is de fysiotherapie-organisatie één van de grootste in Nederland. Bas Bonhof (50), directeur fysiotherapie en wijkverpleging bij Zorggroep Almere: “Ik geloof in de kracht van samenwerking. Als je vooruit denkt, meningen uitwisselt en open staat om je te laten beïnvloeden door andere meningen, dan komt daar iets heel moois uit. En dat kan binnen het IPF.”
Innoveren doe je gezamenlijk, niet in je eentje
“Onze negentiende fysiotherapielocatie wordt in juli dit jaar geopend. Dit wordt een modern trainings- en revalidatiecentrum helemaal toegespitst op de hedendaagse fysiotherapie waarbij we wetenschap combineren met fysiotherapeutische behandelingen. Onze fysiotherapiepraktijken zijn samen verantwoordelijk voor bijna 50% van alle fysiotherapeutische behandelingen in Almere. Dan is het belangrijk dat je nadenkt over innovatie en hoe je innovatie kunt inzetten om de zorg toekomstbestendig te maken. Daar moet je als fysiotherapie-organisatie niet alleen over nadenken; dit moet in gezamenlijkheid gebeuren, met alle zorgpartners, zoals ziekenhuis, verzekeraars, maar ook bijvoorbeeld met de wijkverpleging. Dat is één van de redenen dat wij lid zijn geworden van IPF.”
Een innovatieve fysiotherapie-organisatie is een optelsom van verschillende factoren
Definitie innovatieve fysiotherapie-organisatie
“Een innovatieve fysiotherapie-organisatie is in mijn ogen een organisatie die de meest moderne inzichten gebruikt om mensen beter te maken. Binnen zo’n fysiotherapie-organisatie is iedereen goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wetenschappelijke onderzoeken op zijn of haar vakgebied en maakt die laagdrempelig door de inzet van innovatie. Je wilt dat goede zorg bereikbaar wordt voor iedereen. Innovatie helpt daarbij.”
Kwaliteit continu onderzoeken, meten en monitoren
“Om kwaliteit te waarborgen binnen onze fysiotherapie-organisatie laten wij audits uitvoeren en zijn wij aangesloten bij verschillende kwaliteitsnetwerken waarbij onze processen en resultaten worden gemonitord. Wij meten de kwaliteit ook onder onze patiënten door daar onderzoek naar te doen. Kwaliteit ligt ook in de verslaglegging. Wij investeren in opleiding van onze fysiotherapeuten zodat ze op hoog niveau kunnen blijven meedraaien. Wat belangrijk is dat ze zich ook laten beïnvloeden door de verschillende inzichten binnen het vak. Het vak fysiotherapie met klacht X kent verschillende routes en verschillende behandelmethodieken. Welke keuze je daarin maakt moet passen bij de patiënt. Die behandelingen monitoren we. We hebben een aparte kwaliteitsfunctionaris in dienst die dit bijhoudt en daarover rapporteert. Die rapportages worden dan ook weer regelmatig intern besproken.”
Kwalificatie innovatieve fysiotherapie-organisatie
“Wij hebben van het IPF de kwalificatie ‘innovatieve fysiotherapie-organisatie’ gekregen omdat ik denk dat wij goed op de hoogte zijn van de kwaliteit die we leveren en dat ook blijven meten. We zijn goed in verslaglegging, bewegen mee in de markt en staan open voor innovatieve ontwikkelingen die plaatsvinden. Als je dat bij elkaar optelt denk ik dat we ruimschoots voldoen om gekwalificeerd te worden als innovatieve praktijk.”
“Innovatie is een continu proces”
“In de gezondheidszorg wordt het zorgbed van de toekomst je thuisbed. Je ziet steeds meer dat ziekenhuizen zich meer gaan richten op hoog gespecialiseerde zorg en dat laag complexe zorg wordt afgeschaald en richting de wijk wordt gebracht zodat de patiënten langer thuis kunnen blijven. Wij moeten als grote eerstelijns organisatie die zorg rond die patiënten dus kunnen vormgeven. Daar speelt innovatie een belangrijke rol bij. Dat is voor Zorggroep Almere een continu proces en gaat verder dan alleen de fysiotherapie.”
Fysiotherapeut van nu is bewegingsexpert en kan diagnoses stellen
“Het vak fysiotherapie vereist ook innovatie. Het wordt steeds meer uitgebreid. De fysiotherapeuten zijn experts geworden van het houdings- en bewegingsapparaat. Orthopedisch chirurgen vinden het heel plezierig om met een goed opgeleide fysiotherapeut samen te werken. Je zou dus kunnen denken dat een deel van de diagnostiek best door een fysiotherapeut gedaan kan worden. Zodat de patiënten die uiteindelijk in het ziekenhuis komen ook daadwerkelijk patiënt zijn waar de orthopeed iets mee kan. Het maakt het vak voor de fysiotherapeut interessanter en de kosten van het hele traject gaan fors omlaag omdat ziekenhuiszorg een stuk duurder is dan fysiotherapeutische zorg.“
Fysiotherapeut speelt belangrijke rol bij preventie en zelfredzaamheid van patiënt
“De fysiotherapie was van oudsher een vak voor de handen. Het is tegenwoordig een veel actiever vak geworden waarbij naast de behandeling in de behandelkamer ook veel van de patiënt zelf gevraagd wordt. En dat ‘zelf’ kan in het oefencentrum, maar dat ‘zelf’ kan ook thuis. Je wilt het liefst dat mensen zelfredzaam zijn en blijven. De fysiotherapeuten gaan naar de toekomst toe een veel duidelijkere en belangrijke rol spelen in het voorkomen van klachten. Dat past ook binnen onze visie. Wij zijn een gezondheidscentrum. Dat betekent dat je er eigenlijk naar toe moet voor je gezondheid en niet alleen als je al ziek bent. In het gezond blijven, een gezonde leefstijl, gezond bewegen, het voorkomen van blessures, daar ligt een belangrijke taak voor de fysiotherapeuten naar de toekomst. De innovatie en innovatieplatformen zoals het IPF spelen daarbij een belangrijke rol. Samenwerken, ideeën en informatie uitwisselen zijn nodig om te kunnen innoveren.”
Kennismaking met IPF door informatie uitwisseling
“Wij zijn in contact gekomen met het IPF omdat wij op zoek waren naar een oplossing om de administratieve workload van de fysiotherapeuten te verlichten. Wij hebben een callcenter met allemaal mensen die de hele dag de telefoon beantwoorden. Ik heb het liefst dat dit callcenter een klantencentrum wordt om zo administratieve lastenverlichting bij de fysiotherapeuten te bewerkstelligen. Zij kunnen bijvoorbeeld patiënten bellen die vergeten zijn hun vragenlijsten in te vullen. Zij kunnen de patiënt assisteren. We kunnen ons veel dienstbaarder opstellen. De wens was ook om patiënten de mogelijkheid te geven om online, via een app een afspraak te maken. Dus toen zijn wij om ons heen gaan kijken naar praktijken die daar al mee werkten of mee aan het experimenteren waren. Probleem is dat wij geen kleine praktijk zijn, dus als wij iets willen proberen dan gaat dat direct op hele grote schaal. We zoeken dus liever naar ervaringen van fysiotherapie-organisaties die het al een tijdje doen. Zo zijn wij terechtgekomen bij de praktijk van Ron Haanschoten, oprichter IPF en is het balletje verder gaan rollen.”
Nieuwe financiële kaders voor fysiotherapie is noodzaak
Verzekeraars; doe onderzoek en experimenteer ermee
“Als wij blijven innoveren binnen de fysiotherapie dan moet daar ook financiële ruimte voor komen. Er wordt steeds meer van de fysiotherapeuten gevraagd en de kosten gaan alleen maar omhoog en de vergoedingen die er tegenover staan gaan niet gelijk op. Het moet steeds goedkoper en uiteindelijk is de handdoek leeg gewrongen. We zien dat de fysiotherapie zo langzaamaan doorgroeit naar de anderhalve lijn in samenwerking met de tweedelijn. En daar zijn nog geen financiële kaders voor. Daar zouden verzekeraars aan mee kunnen helpen. Denk erover na, doe onderzoek en experimenteer ermee.”
Project Almere Durft
“Door onze schaalgrootte kunnen wij daarover gesprekken voeren met verzekeraars. We proberen met onze zorgpartners na te denken over hoe kan de zorg op een slimmere of andere manier en daar hebben wij in Almere een groot project voor opgezet: Almere Durft. Dat zijn diverse projecten die we samen met o.a. het Flevoziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis uitvoeren. Hier zitten ook projecten bij die de fysiotherapie aangaan. Het Artrose Net is daar een voorbeeld van. Daarin kijken we hoe artrose patiënten het beste in de eerstelijn behandeld kunnen worden en wat meetinstrumenten zouden kunnen zijn om te bepalen wanneer de patiënt naar het ziekenhuis moet voor een knie- of heupvervangende operatie. Hoe richten we die processen in, hoe gaan we om met de voorlichting naar die patiënten. Dat soort trials hebben wij uitgezet en daar hebben we van de verzekeraar Zilveren Kruis een apart budget voor. Dit zijn innovatieve projecten om te kijken hoe zorg op een andere manier geregeld kan worden en daarmee meten we ook de kosteneffectiviteit en het medisch resultaat.”
Samenwerking de sleutel tot succes
IPF geeft mij vertrouwen in samenwerking
“Ik geloof dat als je gezamenlijk bezig bent, met mensen die hun ervaring bundelen en die als doel hebben door barrières heen te denken, je dan heel veel kunt bereiken. In die kracht geloof ik. Als je vooruit denkt, je bent bereid je mening en visie te delen en je staat open om je te laten beïnvloeden door andere meningen, dan komt daar iets moois uit. Dat gevoel heb ik bij dit netwerk. De mensen die betrokken zijn bij IPF geven mij dat vertrouwen.”
Gezamenlijk ideeën uitkristalliseren
“Wij barsten van de ideeën naar de toekomst toe. En ik zou binnen het IPF graag ook die input willen leveren en ideeën aandragen maar ook eerst samen met hen uitkristalliseren of een idee ook daadwerkelijk iets is. Kunnen we er iets mee, is het al marktrijp of is het nog te vroeg? Hoe kunnen we dit het beste aanvliegen? Met welke partijen zouden we dat het beste kunnen doen? Gezamenlijk hebben we een heel groot netwerk en zo kan een project dat in Almere loopt ook in andere steden gebruikt worden maar ook omgekeerd.”
Boodschap voor andere fysiotherapeuten
“Sluit je aan, deel je visie, durf er open over te praten en help mee gezamenlijk het vak te verrijken en verder uit te bouwen. Jarenlang is fysiotherapie een beetje het sluitstuk geweest. Door innovatief bezig te zijn met het vak creëer je enthousiasme bij zorgpartners en dat gaat ons verder helpen. Pak de handschoen op. Denk niet als ik hieraan mee doe dan kost het me dit. We moeten veel verder naar de toekomst kijken in plaats van alleen maar in het heden met ons vak bezig te zijn. Ik zie toekomst in samenwerking. Als alle fysiotherapiepraktijken, zowel de grote als de eenpitters gaan samenwerken kunnen we het kwaliteitsniveau van het vak naar een hoger niveau brengen. Samenwerking is volgens mij de sleutel tot succes. Dat is eigenlijk mijn boodschap.”